14 pomysłów na to, jak być bardziej “eko” hotelem i przyciągnąć dodatkowych gości

Pod koniec 2018 r. europosłowie zdecydowali, że od 2021 r. nie będzie można wprowadzać do obrotu choćby plastikowych słomek. Czy jesteś gotowy na te zmiany? Dołącz z nami do akcji IGHP #hotelbezplastiku, a także dowiedz się, co i jak możesz jeszcze zrobić dla środowiska, by przyciągnąć dodatkowych gości.

To nie jest kolejny tekst, który przybliży Ci czarną historię plastiku czy wycinkę w Amazonii. Nie zamierzamy również przekonywać Cię do przekształcenia się w pełni ekologiczny obiekt. Zachęcamy natomiast do znalezienia swojego sposobu na ochronę środowiska. Takiego, który jesteś w stanie wdrożyć i który przede wszystkim docenią Twoi potencjalni i obecni goście.

Bardzo krótki wstęp

Aż połowa plastikowych odpadów to jednorazowo użyte opakowania. Tyle produkujemy co roku plastikowych przedmiotów, że spokojnie, układając je w linii prostej, można by aż 4 razy objąć nimi Ziemię… Spróbuj to sobie wyobrazić. To nie kilka ton. To dziesiątki milionów ton plastikowych śmieci rocznie, z których każdy rozkłada się co najmniej kilkaset lat albo nigdy. Jeśli nic się nie zmieni, w 2050 r. w oceanach będzie więcej plastiku niż ryb. Przyroda jest wręcz zalewana plastikiem, a czy tego chcemy, czy nie, jesteśmy częścią ekosystemu

Chcieć to móc

San Francisco jest pierwszym miastem, w którym zakazano sprzedaży wody w plastikowych butelkach. W Warszawie stanęły recyklomaty - w zamian za wrzucenie do maszyn pustych np. butelek, można otrzymać punkty wymienne na nagrody. Coraz więcej firm szuka sposobów na to, jak wykluczyć lub chociaż ograniczyć obecność plastiku w naszej codzienności. Okazuje się, że “da się”, a przy okazji tworzymy bardzo ciekawe produkty, np. buty w całości wyprodukowane z fusów po kawie.

Branża hotelarska również nie próżnuje

“Zawsze była wrażliwa na potrzeby gości i swojego otoczenia. (...) Korzystając z możliwości, jakie daje nam pozycja największej organizacji samorządu w branży, chcemy zaapelować do hotelarzy o podjęcie działań mających na celu redukcję zużywanego w hotelach plastiku” - pisze Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego, zachęcając do skorzystania ze stworzonego przez nią e-booka “Hotel bez plastiku” z aż 30 sposobami na hotel bez plastiku

Koniecznie do niego zajrzyj! A jeśli chcesz nie tylko ograniczyć plastik i zyskać nowych gości wrażliwych na ochronę środowiska - czytaj dalej!

Plastik to nie wszystko

Plastik to jeden z naszych głównych ekologicznych problemów. Kolejnym jest zanieczyszczanie powietrza czy nieumiejętne zagospodarowywanie terenów. Lepiej chronić środowisko, czyli naszą przyszłość, często może wręcz jedno drobne działanie, także w hotelu. Innymi słowy - Twoja działalność codziennie ma wpływ na środowisko i co bardzo ważne - przybywa gości, którzy o tym wiedzą i “eko” jest dla nich ważnym kryterium wyboru.

Poznaj 14 pomysłów na to, jak być bardziej eko hotelem i przyciągnij dodatkowych gości. Przy okazji dowiedz się, jak poradzić sobie ze wspomnianą zmianą, czekającą Cię w 2021 roku.

1. Ogranicz lub pozbądź się plastikowych naczyń i sztućców

Słomki, mieszadełka, miseczki, opakowania do jedzenia ”na wynos”... Możesz je zastąpić naczyniami biodegradowalnymi lub chociaż wielokrotnego użytku. Ich wybór z tygodnia na tydzień rośnie, a że zwiększa się także zainteresowanie - ceny są coraz przystępniejsze. Poza tym, produkty ekologiczne wyglądają lepiej i pomagają budować pozytywny wizerunek obiektu.

2. Proponuj kosmetyki przyjazne gościom i środowisku

Jednym z elementów przygotowania pokoju dla gościa w Twoim hotelu jest zaopatrzenie go w zestaw kosmetyków czy innych przydatnych rzeczy, takich jak np. patyczki do uszu? Spróbuj zamienić je na wersję przyjazną środowisku. Coraz powszechniejsze są patyczki do uszu, w których zamiast plastikowej pałeczki jest bambusowa. Możesz również zaopatrzyć obiekt w kosmetyki zapakowane w biodegradowalne opakowania. Albo umieścić na stałe w pokojach dozowniki na kosmetyki i tylko uzupełniać je o kończący się produkt. Oczywiście nie zapomnij powiedzieć o tym swoim gościom - na pewno to docenią!


Ograniczasz już plastik i informujesz o tym w swoich socialach? 
Koniecznie oznacz zdjęcia hasztagiem: #hotelbezplastiku. Pokaż, że bierzesz udział w ważnej akcji IGHP!


3. Zajrzyj do składu

Opakowanie to jedno, a skład kosmetyku to drugie, bo liczy się także wnętrze. Warto, byś proponował gościom kosmetyki, które zawierają w większości składniki pochodzenia naturalnego. Nie dość, że chronisz w ten sposób środowisko, to jeszcze dbasz o guest experience - naturalne kosmetyki lepiej dbają o skórę i zwykle pięknie pachną. Ponadto często nie są testowane na zwierzętach - tutaj również masz okazję pokazać, że odpowiedzialnie podchodzisz do zakupów.

Ekologiczny hotel

4. Zachęć do oszczędzania wody

Zaliczamy się do państw ubogich w zasoby wody. Szacuje się, że na jednego mieszkańca przypada 1800 m3 wody rocznie, co daje nam 22 miejsce w Europie. Zachęć swoich gości do oszczędzania wody, np. umieszczając optymistyczny komunikat w łazienkach. Ciekawie przygotowana treść i grafika sprawią, że gość zainteresuje się tematem, uśmiechnie i chętnie dołączy do Twoich działania proekologicznych, a może nawet zrobi zdjęcie i pokaże znajomym, jak ciekawie dbasz o Waszą wspólną przyszłość?


  • Izabela Jaśkowiak, Revenue Manager: “Czyste powietrze? Ekologiczne kosmetyki? Koniecznie pokaż to na własnej stronie. Goście coraz częściej przy wyborze miejsca sugerują się "czystym powietrzem" czy "ekologiczną kuchnią". Pochwal się lokalizacją:

ekologiczny hotel

Podkreśl, że “eco” jest Ci bliskie:

Albo promuj własną kuchnie:

ekologiczny hotelekologiczny hotel

Własna strona internetowa i media społecznościowe to dwa kluczowe miejsca, dzięki którym jesteś w stanie powiadomić gościa o swojej wyjątkowości. Nie bój się tego!”.


5. Podawaj w szkle

Proponujesz gościom wodę? Podawaj ją w szklanych butelkach. Plastikowe nie dość, że zalewają świat, to zwykle dają znacznie gorszy efekt wizualny. Zorientuj się, czy w Twojej okolicy nie jest produkowana regionalna woda sprzedawana w eleganckich szklanych butelkach, być może warto, byś wsparł swój region?

6. Poszerzaj menu

Hodowla zwierząt wiąże się z produkcją prawie 20% spośród gazów cieplarnianych wydalanych w wyniku działalności człowieka (to więcej niż transport). Warto więc, byś wspierał gości, którzy są wegetarianami lub weganami. Jeśli chcesz ich przyciągnąć, uwzględnij w menu swojej restauracji odżywcze dania wegetariańskie (naleśnik z dżemem to zdecydowanie za mało) i/lub wegańskie (bez mleka, miodu i innych produktów odzwierzęcych). Goście spożywający na co dzień mięso z pewnością równie chętnie się nimi zainteresują, ponieważ są zwykle kolorowe i bogate w aromatyczne przyprawy.


  • Izabela Jaśkowiak, Revenue Manager: “Coraz popularniejsze są miejsca, gdzie można odciąć się od codziennych trosk i naprawdę wypocząć. Powstają fora, grupy w social mediach czy strony, na których można znaleźć inspiracje. Podobne pomysły pobytu możesz dodać w ramach własnych ofert. Wspieraj sprzedaż poprzez social mediach”.

ekologiczny hotel


7. Mądrze zabawiaj

Zbliżać do siebie poprzez edukację możesz także swoich najmłodszych gości i ich rodziców. Masz kącik dla dzieci? Nie kupuj do niego kolejnych plastikowych zabawek, które szybko się niszczą i rozkładają przez tysiące lat. Zainwestuj w drewniane i np. te zgodne z metodą Montessori. Dzieci najbardziej przyciągają przedmioty proste i związane z codziennym życiem dorosłych. Znacznie ciekawsze od kolorowej plastikowej zabawki jest choćby przekładanie nieugotowanej fasoli z większej do mniejszej bambusowej miseczki.

8. Daj kilka możliwości

Twój obiekt nie znajduje się w centrum miasta? Spraw, że goście zostawią samochody na parkingu. Daj im możliwość wypożyczenia roweru czy hulajnogi, dzięki którym będą się przemieszczać po okolicy.


Miejsce: Hotel Vienna House Easy Katowice

9. Zadbaj o zielone otoczenie

Oszacowano, że co roku wyrasta 5 miliardów nowych drzew, ale przez ludzi wycinanych i niszczonych jest aż 15 miliardów. Drzewa i ogólnie szeroko pojęta “zieleń” cieszy oko, ułatwia zrelaksowanie się, poprawia jakość powietrza, może dać schronienie przedz upałem. Jeśli tylko masz do tego warunki - daj swoim gościom możliwość wypoczynku w otoczeniu przyrody i zadbaj o regionalne walory przyrodnicze. Być może masz szansę pomóc zachować gatunki, które naturalnie występują w Twojej okolicy, ale np. z powodu zwiększającej się zabudowy, są zagrożone wyginięciem.

10. Bądź kreatywny

Ekologia może pojawić się w wielu momentach Twojej działalności. Warto, byś informował gości o swoich działaniach i wciągał ich w “wartość dodaną” Twojego obiektu. Możesz np.:

  • zorganizować konkurs dla gości obecnych w Twoim obiekcie czy dla fanów na Facebooku,
  • udostępnić w sali dla dzieci edukacyjne kolorowanki czy zabawki poruszające tematy związane z dbałością o środowisko,
  • w zabawny sposób zachęcić gości do segregowania śmieci, np. w postaci angażujących plakatów na pojemnikach,
  • przygotować filmy edukacyjne i przedstawiające Twoje ekologiczne zaangażowanie, jeśli w lobby czy w windzie masz telewizory,
  • zorganizować wielkie sadzenie drzew lub innych roślin czy wesprzeć ekologiczny festyn,
  • zaadoptować porzucone rośliny i stworzyć z nich np. reprezentatywny zielony kącik.

11. Zaangażuj się

  • Izabela Jaśkowiak, Revenue Manager: “Warto angażować się w globalne akcje. Można organizować je w swoim obiekcie, być ich patronem lub po prostu uczestnikiem. To doskonała kampania wizerunkowa, której dodatkową korzyścią jest dotarcie do nowej grupy gości. Ważne jednak, aby oprócz hasztagów skierować zainteresowanych obiektem bezpośrednio na własną stronę. Ciekawym przykładem jest tutaj akcja Greenpace i post Travelist, który zachęca do szybkiej rezerwacji poprzez link odsyłający bezpośrednio do oferty hotelu”.

ekologiczny hotel


12. Pożegnaj foliówki i styropian

Zwykle robisz duże zakupy spożywcze? Zwróć uwagę, w czym przyjeżdża zamówiony przez Ciebie towar. Owoce zawinięte w folię? “Gotowce” zapakowane w styropian owinięty folią? Zapewne nie masz bezpośredniego wpływu na wybór opakowania, ale możesz zwrócić dostawcy na to uwagę. “Kropla drąży skałę” - być może dostawca szybciej podejmie zmiany, do których i tak już niedługo będzie zmuszony (wspomniane nowe prawo od 2021 r.). 

Robisz czasem drobne zakupy? Już dzięki drobnym działaniom możesz ograniczyć plastik. Na przykład foliówki możesz zastąpić ekologicznym woreczkami (zwykle wykonanymi z firan), które są równie wytrzymałe, występują w różnych rozmiarach i można je prać w pralce. Ekologicznymi zakupami śmiało pochwal się w socialach - goście z pewnością chętnie poznają Twój obiekt... od kuchni.

13. Segreguj odpady

“Na początek warto zastanowić się, czy spełniamy ciążące na nas wymagania prawne wynikające z Ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi. Następny krok to dobre praktyki. Kluczowa będzie obowiązkowa segregacja odpadów na terenie całego obiektu, włącznie z restauracją i barami oraz całym zapleczem gastronomicznym. 

Dalej, powinniśmy spojrzeć na to, co możemy zrobić dla gości. Między innymi warto udostępnić im, co najmniej na korytarzach, pojemniki do selektywnej zbiórki odpadów. Konieczne należy wtedy przeszkolić całą obsługę serwisową. Najgorszą z możliwych praktyk jest postawienie pojemników do segregacji dla gości, bez zapewnienia na zapleczu zbiorczych pojemników, które będą według frakcji opróżniane przez firmę komunalną. W przeciwnym wypadku na zapleczu mamy z powrotem jeden kontener, a to jest okłamywanie gości w sprawie swoich zielonych praktykach.  

Firmy wdrażające zasady zrównoważonego rozwoju nagradzane są w różnych konkursach dobrych praktyk środowiskowych i wyróżniane w branży. Zachęcam do zgłaszania się do takich konkursów (np. EMAS Awards)”. Marta Krawczyk, Pełnomocnik Zarządu ds. ZSZ w Rekopol Organizacji Odzysku Opakowań SA, zajmuje się m.in. szeroko pojętym doradztwem w zakresie ecodesignu oraz dostosowywania opakowań do wymagań gospodarki o obiegu zamkniętym, szczególnie przez poprawienie ich przydatności do recyklingu.

14. Zgaś światło

Amerykańscy uczeni dowiedli, że 12% wzrost efektywności energetycznej mógłby zmniejszyć zanieczyszczenie powietrza, a czystsze powietrze oszczędziłoby 475 istnień ludzkich w USA każdego roku, co przeliczono na koszty wysokości 4 mld dolarów. Gaszenie niepotrzebnego światła to więc nie tylko oszczędność finansowa, ale także korzyść zdrowotna. Poza tym możesz to świetnie ograć, zyskując kolejny atut swojego obiektu, np. tak jak Apartamenty SkiSun:

ekologiczny hotel

Zastanawiasz się, jak możesz wykorzystać ekologiczne działania w swoich planach związanych z revenue? Skorzystaj z porady działu Revenue - wejdź na czat po zalogowaniu się w Profitroom Suite.


Tekst: Agata Blachowska, Content Specialist